Πέμπτη 8 Μαΐου 2008

Πληροφορίες Ν. Βούλγαρη

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ
ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΠ. ΒΟΥΛΓΑΡΗ

Συγγραφέας του θεατρικού έργου «Θείον έπος», είναι ο Νικόλαος Βούλγαρης, τέταρτο, από τα εννέα παιδιά του πολυτέκνου Ιερέως και διδασκάλου Σπυρίδωνος και της Γεωργίας Βούλγαρη. Γεννήθηκε στο Καστράκι Δωρίδος του Νομού Φωκίδος.
Τις Γυμνασιακές του σπουδές περάτωσε στο 8/τάξιο Γυμνάσιο Ναυπάκτου και στη συνέχεια σπούδασε, εργαζόμενος βιοποριστικά, στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ως φοιτητής εργάστηκε στα Κατηχητικά Σχολεία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.
Μετά τη λήψη του πτυχίου του, διορίστηκε βοηθός Ιεροκήρυκα στην Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας με έδρα το Αγρίνιο. Διηύθυνε το μαθητικό οικοτροφείο της Χριστιανικής Ένωσης. Οργάνωσε το νεανικό χριστιανικό κίνημα σε όλο το Νομό. Περιόδευσε ολόκληρη την Αιτωλοακαρνανία με κηρυκτική, κατηχητική και πνευματική εργασία, σε όλα τα κοινωνικά στρώματα και ιδιαιτέρως μεταξύ των νέων.
Υπηρέτησε καθηγητής στα Γυμνάσια Ναυπάκτου, Πλατάνου, Κεφαλληνίας, Φωκίδος και αλλαχού. Το Μεσολόγγι, που ήταν ο τόπος της καταγωγής των προγόνων του, έγινε ο τελικός τόπος εγκατάστασής του από του έτους 1959, όπου και διαμένει μέχρι σήμερα.
Στο Μεσολόγγι, συνέδεσε το όνομά του με τα μεγαλύτερα σύγχρονα έργα υποδομής, αναπτυξιακά και πολιτιστικά, της Πόλης, όπου διετέλεσε Δήμαρχος της Ιεράς Πόλεως. Διετέλεσε και Νομάρχης Σάμου και Ικαρίας.
Τη στρατιωτική θητεία του υπηρέτησε στη Βόρειο Ελλάδα, τη Θράκη και τη Μακεδονία, ως στρατιώτης Θεολόγος της Θρησκευτικής υπηρεσίας Στρατού.
Είναι νυμφευμένος με τη Μαίρη, θυγατέρα του Ιωάννου και της Ειρήνης Μαύρου και απέκτησε τρεις θυγατέρες.
Ασχολήθηκε με ιστορικές μελέτες. Συνέγραψε βιβλία ιστορικού και θεολογικού περιεχομένου. Δημοσίευσε μελέτες, κριτικές και άρθρα στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο. Προς έκδοση βρίσκονται μελέτες και έργα με θέματα σχετικά με Θεολογικές τοποθετήσεις, το Μεσολόγγι, τη Δελφική Σοφία, θεατρικό για τη Σάμο και άλλα θέματα.
Έλαβε τιμητικές διακρίσεις για εξαιρετικές πράξεις: Σταυρός Γεωργίου του Α¢, Σταυρός του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, Χρυσό μετάλλιο του Ερυθρού Σταυρού, Δίπλωμα τιμής των Ενόπλων Δυνάμεων το έτος 1954, Μετάλλιο Εθνικής Αντίστασης, Έπαινος του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και άλλες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: