Κυριακή 21 Ιουνίου 2015

Λόγιος κριτικός βιβλίων
για το Μεσολόγγι

Στην περιοδική εφημερίδα «Ορθόδοξος Τύπος» της 21ης Νοεμβρίου 2008, ο λογοτέχνης και κριτικός βιβλίων Μιχ. Μιχαηλίδης καταγράφει ευγενικούς λόγους για την Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου. Αφορμή έλαβε από τις δύο εκδόσεις του δικού μας Νικολάου Βούλγαρη με τίτλους: «Το Μεσολόγγι των Ιδεών» και «Ο Επίσκοπος Ρωγών Ιωσήφ». Λόγω του περιεχομένου του κριτικού σημειώματός του και της τιμητικής αναφοράς του στην Πόλη μας, το παραθέτουμε.
Ρίγος αισθάνεσαι και μόνο στο άκουσμα της Ιερής «Πόλης του Μεσολογγίου». Πολύ περισσότερο σαν ανοίγεις τέτοια βιβλία, όπως του Νικολάου Βούλγαρη. Βιβλία που σε συγκλονίζουν όταν τα μελετάς. Βιβλία που ξαναζωντανεύουν, αν όχι την Έξοδο με το μοναδικό μεγαλείο της, ωστόσο παρακολουθείς με συγκρατημένη αναπνοή, βήμα προς βήμα, τη σύγκληση των πρωτεργατών και τη διατύπωση των 17 άρθρων της για την Έξοδο.
Το πρώτο βιβλίο ασχολείται με την ερμηνεία της Απόφασης της Εξόδου και πως «οι Εξοδίτες αποφάσισαν, εκτέλεσαν και δίδαξαν την οικουμένη».  Στο «Μεσολόγγι των Ιδεών» σημειώνει ο συγγραφέας και τα εξής:
 «Το κείμενο της απόφασης της Εξόδου που μας παρέδωκε ο γραμματέας της, ο Νικόλας Κ. Κασομούλης, όπως το διάβασα, μου έλυσε τις απορίες και με ξενάγησε μέσα στις σκέψεις του λαού και των αρχόντων. Γνώρισα την καρδιά των ανθρώπων και ξεδίπλωσα τις σκέψεις τους. Εκεί συνάντησα το θαύμα! Εκεί γνώρισα το Μεσολόγγι των ιδεών, και με τη γραφίδα μου προσπάθησα να τις αναδείξω. Θέλω να τις μάθουν τα νιάτα της Ελλάδας. Να τις γνωρίσουν όσοι επισκέπτονται προσκυνητές, το Μεσολόγγι. Να μιμηθούν, Έλληνες και ξένοι, τον ιδεόκοσμο της Ιερής Πόλης».
Ο φίλος συγγραφέας έκανε κι ένα άλλο κατόρθωμα. Τα κατάφερε να μεταφέρει στο βιβλίο έργα μεγάλων καλλιτεχνών – εμπνευσμένα απ’ την Έξοδο· και συγκεκριμένα: Απ’ την Εθνική Πινακοθήκη, το Πολεμικό Μουσείο, το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο και το Μουσείο Μπενάκη. Συνολικά παραθέτει 22 εξαίρετους ζωγραφικούς πίνακες, με σχετικά ερμηνευτικά εικαστικών εικόνων.
Το δεύτερο βιβλίο του συγγραφέα για τον Επίσκοπο Ρωγών Ιωσήφ, είναι σαν επέκταση και συμπλήρωση του προηγούμενου βιβλίου, γιατί συντάκτης της «απόφασης» υπήρξε, ποιος άλλος; Ο ίδιος ο Επίσκοπος Ρωγών Ιωσήφ. Συγκλονιστικές οι στιγμές για την «απόφαση», αλλά και η καταγραφή των 17 σημείων της «Απόφασης».

Διαβάζουμε: «Σάββατο του Λαζάρου 1826, μετά τη λειτουργία στο στρατόπεδο συνάζονται οι Προεστοί με τους Στρατηγούς και τους Πρόκριτους στο προαύλιο του μικρού Ναού της Αγίας Παρασκευής… Προεδρεύει ο Δεσπότης… Ταράζει την ηρεμία ο φρούραρχος, ένα εικοσιεξάχρονο παλικάρι και γνήσιος Μεσολογγίτης, ο Θανάσης Ραζή-Κότσικας. Φωνάζει: Υπάρχει δρόμος ορέ!... Δρόμος θυσίας και τιμής! Ο Επίσκοπος Ιωσήφ θα γινόταν ο εκφραστής των αγώνων του Μεσολογγίου…».

Δεν υπάρχουν σχόλια: