Κυριακή 21 Ιουνίου 2015

Ραχήλ
Ρωτήθηκα ευγενικά από φίλη κυρία να δώσω την ερμηνεία του ονόματος Ραχήλ, δευτερότοκης θυγατέρας του Λάβαν και δευτέρας συζύγου του Πατριάρχου Ιακώβ. Αιφνιδιάστηκα από την ερώτηση και αναρωτήθηκα, τι άραγε να κέντρισε το ενδιαφέρον της κυρίας, που για μένα μετατράπηκε σε πρόκληση. Μη έχοντας πρόχειρη την απάντηση, ζήτησα ευγενικά πίστωση χρόνου. Από την έρευνα που έκαμα και με την άμεση ανταπόκριση ειδικού Παλαιοδιαθηκολόγου, διαπίστωσα τα ακόλουθα.
Το Εβραϊκό κύριο όνομα «Ραχήλ» είναι σύνθετο. Αποτελείται από την πρώτη λέξη «Ραχ», που σημαίνει πρόβατο και στην θηλυκού γένους ονομασία όπως εδώ, σημαίνει προβατίνα. Η δεύτερη λέξη «ηλ» προέρχεται από τη λέξη «ελ», που σημαίνει Θεός. Επομένως η ονομασία «Ραχήλ» μεταφράζεται ως η «Προβατίνα του Θεού», ή άλλως η «Αμνάδα του Θεού». Προφανώς ο γερο-Λάβαν λόγω της ποιμενικής του ενασχόλησης, έπαιρνε και τα ονόματα των παιδιών του από τον ίδιο χώρο.
Όσον αφορά τη θέση της «Ραχήλ» στην όλη Βιβλική γραμματολογία, διαπιστώσαμε ότι το όνομά της εμπλέκεται πέραν των άλλων και στην προφητική διαδικασία. Σε δύο περιπτώσεις το όνομα «Ραχήλ» παίρνει προφητική διάσταση. Η πρώτη είναι αυτή που αναφέρεται από τον Προφήτη Ιερεμία Κεφάλαιο λη΄ στίχος 15 και αφορά στο θρήνο της Ραχήλ για την Βαβυλώνιο αιχμαλωσία. Θρηνούσε, ως Μάνα του Ισραήλ, τα παιδιά του που δεν θα επέστρεφαν στα Ιεροσόλυμα. Η δεύτερη είναι αυτή που αναφέρεται στη σφαγή των παιδιών του Ισραήλ, από διετούς και κατωτέρω. Αναφέρεται από τον Ευαγγελιστή Ματθαίο κεφάλαιο β΄ στίχος 18. «Φωνή εν Ραμά ηκούσθη, θρήνος και κλαυθμός και οδυρμός πολύς· Ραχήλ κλαίουσα τα τέκνα αυτής, και ουκ ήθελε παρακληθήναι, ότι ουκ εισίν». Κλαίει η «Ραχήλ» και πάλι ως Μάνα του Ισραήλ, για τα παιδιά που σφαγιάστηκαν άδικα. Άλλωστε εκεί κοντά στη Βηθλεέμ, την άλλοτε Εφραθά, είναι θαμμένη και η «Ραχήλ» από τον άνδρα της τον Ιακώβ μετά τη γέννα του Βενιαμίν.
Μεσολόγγι 17/12/13



ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΠ. ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ
ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ

  

Δεν υπάρχουν σχόλια: