Κυριακή 21 Ιουνίου 2015

Παραλήπτης
Αξιότιμος κ. Δήμαρχος Αγρινίου
Ως πελαγίζων νέηλυς νεοσσός, εις βαλτόνερα.

Είπε, ότι το Μεσολόγγι:
«Υποτίθεται κάποτε ήταν ένας ιστορικός χώρος»  

Φίλε κ. Δήμαρχε,
Με εύνοια (ποίων;) η ειμαρμένη όρισε πληθωρική ανάδειξη της πόλεως του Αγρινίου, εξελιχθείσα ως υδροκέφαλη αυτοδιοικητική μονάδα στην ευλογημένη χώρα των Αιτωλών και Ακαρνάνων. Αφιλοσόφητα τότε εκεί, επικάθεται και διακονεί διαχρονικά και πολλάκις η οίηση, με τον στοχασμό και τη σεμνότητα να αφίστανται της ευπρέπειας. Το σύμπτωμα καταγράφεται, ως ψυχολογικό φαινόμενο, χρήζον ερευνητικής βασάνου. Αποτέλεσμα επέρχεται, με το να διακρίνει και να υποτάσσει τα αφ’ υψηλού ορώμενα περιχώρια μέρη, ως «υποτίθεται» και ως «κάποτε». Κατρακυλάνε, όμως, ασυναίσθητα τότε και οι ίδιοι, ως αξιωματούχοι, στην κατηγορία του «υποτίθεται» και του «κάποτε».    
Το Μεσολόγγι, κ. Δήμαρχε, αν ρωτούσες έγκριτους ιστορικούς που διαθέτει η πόλη σου, θα σε πληροφορούσαν ότι, ούτε «υποτίθεται» ούτε «κάποτε», «ήταν ένας ιστορικός χώρος». Αντιθέτως, ήταν και είναι απαράγραπτα, ο τόπος που στήριξε ιστορικά και χάρισε με θυσία τη λευτεριά και την αναγέννηση του Έθνους μας, ως και του Αγρινίου, που εσύ τώρα διοικείς.
Μάθε, λοιπόν:
1. Ο πολύς Μέτερνιχ, πολέμιος της εξέγερσης των Ελλήνων, χάρις στο Μεσολόγγι, χωρίς «υποτίθεται», απάντησε αρνητικά στο Σουλτάνο που του ζητούσε βοήθεια για να πνιγεί η επανάσταση, με απόλυτη ταπείνωση και σεβασμό: «ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΥΨΗΛΟΤΑΤΕ ΕΜΕΣΟΛΑΒΗΣΕΝ ΤΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ».
2. Ο Βασιλιάς της Γαλλίας Κάρολος ο (Ι΄) δέκατος, στο άκουσμα της θυσίας του Μεσολογγίου από Φοιτητές της Σορβόννης διαδηλώνοντας, αναφώνησε το βράδυ της Μ. Τρίτης του 1826 από τα ανάκτορα του Κεραμικού, όχι «κάποτε» και χωρίς «υποτίθεται»: «Θυσιάστηκε το Μεσολόγγι; Ζήτωσαν οι Έλληνες». Επίσημη αναγνώριση της Επανάστασης, χάρις στο Μεσολόγγι.
3. Ο μέγιστος πνευματικός ηγέτης της Γερμανίας, ο Γιόχαν Γκαίτε (Johann Wolfgang Goethe), χαρακτήρισε το Μεσολογγίτικο Δημοτικό τραγούδι «ύπατο μνημείο της ανθρώπινης διάνοιας». Χορήγησε έτσι με απόλυτη γαλαντομία και σεβασμό, μια Παπύρινη ολοκέντητη περγαμηνή στο πνεύμα και το στοχασμό του Μεσολογγίου.
4. Ο Γάλλος Βίκτωρ Ουγκώ, (Victor Marie Vicomte Hugo), μυθιστοριογράφος, ποιητής και δραματουργός, ως εκπρόσωπος του Γαλλικού ρομαντισμού, τραγουδάει το Μεσολόγγι και το αποκαλεί «Ελλάδα του Ομήρου και του Μπάϋρον». Μετέφρασε, μάλιστα, Δημοτικά τραγούδια του Μεσολογγίου και τα δημοσίευσε στα 1822.
5. Ο μεγάλος Γερμανός ποιητής, ο Wilhelm, Γουλιέλμος Φον Müller, ως αντίδωρο, έγραψε τρία υπέροχα ποιήματα για το Μεσολόγγι, με συμβολικούς τίτλους: «Το Φρούριο του ουρανού», «Η ανάληψη του Μεσολογγίου», «Το νέο Μεσολόγγι». Ύμνησε με σεβασμό το Μεσολόγγι.
6. Ο μεγάλος Ελευθέριος Βενιζέλος, Πρωθυπουργός και Εθνάρχης, διακήρυξε, με σεβασμό στην ιστορία και την προσφορά του Μεσολογγίου, ότι «και μία καλύβη να υπάρχει στο Μεσολόγγι, αυτή θα είναι η Νομαρχία».
7. Ο εθνικός μας βάρδος, Διονύσιος Σολωμός, τρανώθηκε χάρις στο Μεσολόγγι. Ο λόφος του Στράνη, πολλά διηγείται.
Αυτά για την ώρα!....
Στην εποχή μας το Μεσολόγγι, δεν άρπαξε ούτε διεκδίκησε σε βάρος άλλων, προνόμια και υπηρεσίες. Δέχεται κάθε επισκέπτη με τις απόψεις του. Μόνο που του θυμίζει σεμνά, το στίχο του Γ. Μαρτινέλη:
«Εσύ που ξένος έρχεσαι να ιδείς το Μεσολόγγι
άκου στης Λίμνης τα νερά να αντηχούν ακόμα
των Γυναικών τα κλάϊματα και των αντρών οι βόγκοι».
Η τοποθέτηση δική του!...
Χρεωστικά, τη συγγνωστή σου έκφραση στείλε την, σε ’Κείνους.
Στον Τύμβο!....
Ιερά Πόλις Μεσολογγίου 14η Φεβρουαρίου 2015
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΠ. ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ
Καθηγητής Θεολογίας
Πρ. Νομάρχης Σάμου και Δήμαρχος Μεσολογγίου
Τηλ. FAX.  26310-22522, 22604 κιν. 6972725701 
E-mail: nsb@otenet.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια: