Κυριακή 21 Ιουνίου 2015

Συζήτηση παρά θην αλός!…

Σε ώρα γιορταστική και μέσα σε γενική ευφορία, εν όψει γλεντιού, (Γάμος εγένετο) συναντήθηκαν δυο συμμαθητές της δεκαετίας του ’60 – ’70. Πετυχημένη δικηγόρος η μία, άριστος Μουσικός ο άλλος. Θυμήθηκαν τα παλιά και μνημόνευσαν με καμάρι και περηφάνια τον πρώτο Δάσκαλό τους, αυτόν που τους ενέπνευσε την αγάπη για τη γνώση και τον έρωτα για τα γράμματα και την Ελληνική σκέψη. Αθέλητα ή θεληματικά – δεν ξέρω – έγινα κάτοχος διαλόγου. Χειρίστρια του λόγου με μαεστρία η Δικηγόρος, άριστος ακουστικός και μαέστρος ο Μουσικός!
Τον παραθέτω:
Η Δικηγόρος, πρώτη: Ο Χ. είναι λάτρης της Ελληνικής σκέψης και της Ελληνικής γραμματολογίας. Σε βαθμό μάλιστα να θεωρεί προπομπό και παραγωγό όλων των μετέπειτα  θεωριών, τα έργα των Ελλήνων κλασσικών συγγραφέων, απ’ όπου αρύστηκαν θέσεις και ιδέες όλα τα μεταγενέστερα φιλοσοφικά συστήματα, μεταξύ των οποίων και ο Χριστιανισμός.
Μουσικός: Και συ Γ. από τα μαθητικά χρόνια ήσουν επιμελής και μελετηρή. Συνεχίζεις ακόμη να μελετάς την Ελληνική γραμματολογία και να εντρυφάς στους Έλληνες συγγραφείς; Πιστεύεις ακόμη ότι η Ελληνική σκέψη και φιλοσοφία είναι αυτή που διαφεντεύει στις πνευματικές κατακτήσεις;
Δικηγόρος: Οι ελεύθερες ώρες μου γεμίζουν από μελέτες κειμένων που γεννιούνται από την Ελληνική σκέψη. Όταν ταξιδεύω, μάλιστα, έχω στην τσάντα μου πάντοτε βιβλία σχετικά που μελετώ και ζω μέσα στο πνεύμα που όμορφα διδαχτήκαμε τα πρώτα σχολικά μας χρόνια απ’ τον ανεπανάληπτο δάσκαλό μας, τον κυρ – Αντώνη.
Στη συζήτηση μπήκα ευγενικά και αναγκαστικά.
Είμαι χαρούμενος για τα αισθήματα που έχετε για το δάσκαλό σας, που κι εγώ εκτιμώ και θαυμάζω για την παιδαγωγική του. Ομοίως και για τις ανησυχίες σας σχετικά με την προσφορά της Ελληνικής σκέψης και φιλοσοφίας στην παγκόσμια πνευματική καταξίωση. Θέλω όμως να επισημάνω ότι, επειδή τίποτε τυχαίο δεν είναι στον κόσμο, η Ελληνική γλώσσα, η σκέψη και η φιλοσοφία επελέγησαν από την πρόνοια του Θεού για να υπηρετήσουν το μεγάλο σκοπό της κατανόησης και της διατύπωσης των εννοιών της θείας Αποκαλύψεως. Οι πατέρες της Εκκλησίας με τιμή καλλιέργησαν τα Ελληνικά γράμματα και τα πρόβαλαν παγκοσμίως σαν ανταπόδοση της προσφοράς των στη Θεολογία και τη σωτηριώδη θ. Αποκάλυψη. Θυμηθείτε τα συγγράμματα του Μ. Βασιλείου προς τους νέους: «Όπως αν εξ Ελληνικών ωφελοίντο λόγων», όπου τιμά και συνιστά τη μελέτη των Ελληνικών συγγραμμάτων. Ακόμη ένα δεύτερο γεγονός που με σκοπιμότητα επεβλήθη στον τότε γνωστό κόσμο, ήταν η Ρωμαϊκή κυριαρχία. Βοήθησε υπερβολικά και αυτή στην ακώλυτη διάδοση του κηρύγματος των Αποστόλων, χωρίς διαβατήρια ή άλλα εμπόδια, λόγω του ενιαίου της πολιτικής διοικήσεως.
Μουσικός: Μας πας αλλού τώρα. Θέλει πολλή κουβέντα το θέμα και η ώρα δεν προσφέρεται. Προβλέπεται γλέντι σε ατμόσφαιρα γιορταστική. Μια άλλη φορά να το συζητήσουμε.
Ρώτησα: Θα πρωταγωνιστήσεις στο κέφι;
Απάντησε: Αμφιβάλλεις!
Και εγένετο ούτω!!!
Ιερά Πόλις Μεσολογγίου 30η Ιουνίου 2003
Νικόλαος Σπ. Βούλγαρης
Καθηγητής Θεολογίας


Δεν υπάρχουν σχόλια: